Blog

Stypa po polsku. Jak zorganizować taktowny poczęstunek?

Stypa, czyli konsolacja odbywa się zaraz po pogrzebie. Nie ma obowiązku organizowania takiego poczęstunku. Jednak jest to okazja do uczczenia pamięci po zmarłym w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół.

Czy organizować stypę?

Konsolacja zwana pospolicie stypą organizowana była od zawsze. Jej głównym celem jest pożegnanie zmarłego w gronie rodziny. Doskonała okazja do wspomnień, składania kondolencji, ma ważne znaczenie dla najbliższej rodziny. W pogrzebach uczestniczą również osoby z daleka, dlatego tez warto zapewnić ciepły poczęstunek. Stypa nie jest obowiązkowym przyjęciem, jednak jest w pewnym stopniu wyrażeniem wdzięczności za uczestnictwo w ostatnim pożegnaniu. W zależności od możliwości finansowych organizatorów pogrzebu stypę można przygotować w domu lub zlecić to restauracji.  Najczęściej wybiera się lokale w pobliżu cmentarza, który jest miejscem pochówku. Jednak nie jest to warunek konieczny, taki poczęstunek może się odbyć w miejscu przez nas wybranym, zapewniając wszystkim zaproszonym gościom transport.

Stypa po polsku. Jak zorganizować taktowny poczęstunek?

Najlepszym rozwiązaniem na zorganizowanie stypy jest restauracja. Warto zdać się na profesjonalistów, którzy mają doświadczenie w organizacji takich przyjęć. Wybieramy tylko menu, liczbę gości i nic nas więcej nie interesuje. Bardzo ważne jest to dla najbliższej rodziny, która pogrążona w żalu, nie ma czasu zajmować się poczęstunkiem.  Dlatego wiele lokali oferuje przygotowanie przyjęcia na tę wyjątkową okoliczność. W Zajeździe Jonatan możemy liczyć na fachowość pracowników oraz wysoka jakość oferowanych usług. Miła i profesjonalna obsługa służy pomocą w wyborze dań. Na stypie powinien znaleźć się obiad z dwóch dań, deser, kawa, herbata, soki.  Nie ma konieczności podawania alkoholu. Niektóre lokale mają przygotowane przykładowe menu na takie okoliczności. Najczęściej wybierane są dwa rodzaje zup oraz jako danie główne potrawy mięsne.

Polski Fundusz Rozwoju